شام باید قبل از ساعت 8 خورده شود/span>
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: شام باید قبل از ساعت 8 شب مصرف شود و از مصرف غذاهای حاوی چربی و کربوهیدرات زیاد برای وعده شام باید خودداری شود.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، روزها که آفتاب عالم تاب با انوار خود پرده ظلمت را شکافته و جنبش و حیات را القا میکند، موجبات افزایش ترشح هورمونهای نیروزایی مثل نورآدرنالین، انسولین و کورتیزول میشود که 70 درصد انرژی لازم را از سوزانیدن مواد قندی و 30 درصد انرژی مورد نیاز را از محل سوزاندن چربیها فراهم میکنند.
با آغاز شب آرامش درونی،ترمیم و جایگزینی در شهر بدن آغاز میشود، هورمونهای سازنده و ترمیم کننده مثل هورمون رشد سوماتوتروپین کار ترمیم و جایگزینی را با دریافت 70 درصد انرژی از سوزانیدن چربیها و 30 درصد انرژی مورد نیاز از محل سوزاندن قندها فراهم میکند.
با توجه به ریتمهای زیستی Bio-Rhythm اشاره شده و فعالیتهای هورمونهای مختلف بدن توصیه میشود برای جلوگیری از اخلال در روند سوخت چربیها اولاً شام باید قبل از ساعت 8 شب مصرف شود، ثانیاً از میل کردن شامهای حاوی چربی و کربوهیدرات زیاد خودداری کنند و به میل کردن سبزیهای پخته یا خام با مقداری غذاهای پروتئینی در وعده شام قناعت شود.
مرتضی صفوی، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در گفتوگوی تفصیلی درباره اختلالات خواب میگوید: به هر نوع اختلالات خواب در طول شب، واژه بی خوابی اطلاق میشود. در بعضی شرایط بی خوابی شبانه موقتی بوده به دنبال نوعی استرس یا اضطراب پدید میآید، ولی در بعضی مواقع، بی خوابی علل مهمتری دارد که میتواند ناشی از مشکلات فیزیکی یا مشکلات روحی روانی در فرد باشد.
به گفته وی علل دیگر بیخوابی مشکلاتی از قبیل سوءهاضمه، آسم، تنگی نفس و یا کاهش قند خون است. مصرف الکل به مقدار زیاد و هم چنین استفاده از برخی داروها از عوامل دیگر بی خوابی است.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میافزاید: قبل از درمان بی خوابی باید مسائلی از قبیل مشکلات تیروئید، وجود افسردگی، دیابت، عفونت و همچنین سطح هموگلوبین خون بررسی شود، چرا که وجود هر یک از این عوامل میتواند منجر به ایجاد بی خوابی شود.
صفوی معتقد است: تغذیه نقش عمدهای در درمان و پیشگیری از بی خوابی دارد. در این بین زمان مصرف انواع مختلف مواد غذایی نیز، بسیار حائز اهمیت است.
وی میافزاید: انواع نان، ماکارونی، سیب زمین و برنج حاوی مقادیر بالایی کربوهیدرات است که در بدن، به آرامی هضم و سوخته میشود. یک عصرانه حاوی مقادیر بالایی از کربوهیدرات و مقادیر کم پروتئین میتواند شما را برای داشتن خواب مناسب شبانه آماده کند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان اضافه میکند: موز، انجیر، خرما و گوشت بوقلمون حاوی مقادیر بالایی اسید آمینه تریپتوفان هستند. تریپتوفان در بدن به سروتونین تبدیل میشود که ترکیب اخیر منجر به حالت خواب آلودگی در فرد میشود.
صفوی میگوید: شیر نیز مقادیر مناسبی تریپتوفان دارد. همچنین ماست حاوی سروتونین است. به همین علت مصرف هریک از این مواد غذایی، ساعاتی قبل از خواب شبانه توصیه میشود.
وی میافزاید: گوشت و شیر کم چرب نیز حاوی مقدار کافی ویتامین B6 هستند. وجود این ویتامین برای سنتز سروتونین در مغز ضروری است. انواع ماهیهای چرب مانند ماهی سالمون و ساردین و همچنین تخمه کدو تخم کتان نیز به دلیل داشتن اسیدهای چرب امگا-3 برای پیشگیری از بی خوابی بسیار مؤثر هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میگوید: تخمه آفتابگردان و کنجد نیز دارای اسیدهای چرب امگا -6 است که این نوع اسید چرب نقش عمدهای در سنتز مواد شیمیایی در مغز دارند.
صفوی میافزاید: کمبود آهن در بدن میتواند یکی از علل عمده کم خوابی باشد. به همین دلیل مصرف مواد غذایی غنی از آهن مانند گوشت قرمز، پسته، بادام و سبزیجات برگ سبز تیره و جگر توصیه میشود.
وی اضافه میکند: کاهو دارای مادهای به نام Lactocarium است که محرک خواب بوده و به همین علت توصیه میشود قبل از خواب حتماً از سالاد کاهو استفاده شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان میگوید: مصرف قهوه، انواع کولا، غذاهای سرخ شده، کره و مارگارین چند ساعت قبل از خواب توصیه نمیشود. هیچ گاه با معده پر به رختخواب نروند؛ چرا که اشکال در هضم مواد غذایی نیز منجر به بی خوابی میشود.
صفوی میافزاید: توصیه میشود افرادی که از مشکل بی خوابی شبانه رنج میبرند، در طول هفته حتماً از 8-4 بار فعالیت ورزشی برخوردار شوند. استفاده از جوشانده گل ساعت و رازک نیز برای درمان کم خوابی توصیه میشود.
به نقل از سلامت نیوز